Daarom hebben RIVM, GGD’en en andere organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de informatiecampagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’
samengesteld.
Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze krijgt u binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. U kunt een voedselinfectie eenvoudig voorkomen. De
belangrijkste tips zijn:
Schoonhouden
Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacteriën en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel
gaat en natuurlijk na toiletbezoek.
Scheiden
Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel,
gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.
Bewaren
Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades
bij barbecueën gekoeld.
Verhitten
Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen
rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.
Meer informatie over voedselinfecties is te vinden op de website van het RIVM.
[Bron: RIVM, juni 2008]